Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]
Hofplein 16
Zeker weten! Negenennegentig en negenennegentig honderdste procent van ALLE Rotterdammers blijven het antwoord schuldig wanneer hen wordt gevraagd: ‘Waar stond ooit dit fraaie hoekpand?’ Helemaal niet vreemd. Een foto gemaakt in 1920 valt ook moeilijk te traceren, vooral wanneer herkenningspunten van de directe omgeving ontbreken. De feeërieke straatverlichting verklapt niks. Deze zeldzame foto is afkomstig uit het Stadsarchief.
Het statige pand – nadagen Jugendstil - telt drie verdiepingen. Op de begane grond is café-restaurant Centrum gevestigd. Een zeer toepasselijke naam, want het gebouw staat aan het Hofplein (nr.16). Met name vóór W.O. II was het Hofplein (met de zo bekende cafés Loos en De Kroon) het ultieme centrum van onze stad. Niemand beseft nu dat het winderige plein, waar dagelijks duizenden auto’s en honderden trams voorbij snellen, vroeger een aangename plek was.
Er werd aan het Hofplein door tal van particulieren zeer genoelijk gewoond. In 1927 woonde stuurman A.G. de Jonge op nr. 1c, boven café ’t Zwijnshoofd. Mr. S.A. le Riviere, hoofdambtenaar bij de gemeentesecretarie, woonde op nr. 5. Een zekere J. Polm, makelaar in assurantiën, woonde op 12c, boven café De Kroon.
In het andere pand (Hofplein nr. 17, bijna grenzend aan de Schiekade) zat op de begane grond de rijwielzaak van Gebr. Meulendijk. Boven de zaak woonde geruime tijd een familielid, namelijk C.P. Meulendijk. Hij onderwees twee vakken die zijdelings wel met elkaar te maken hebben: hij was zowel gymnastiek- als dansleraar.
Jawel, het is toch best bijzonder dat iedereen nauwkeurig de vooroorlogse 010-topografie, inclusief alle bewoners, kan traceren. Wij hebben dat te danken aan zo’n vijftig (!) vooroorlogse Rotterdamse Adresboeken, die allemaal in de studiezaal van het Stadsarchief zijn te raadplegen. Heus, er komt nog vóór 1 juni een dag dat de deur van de studiezaal weer voor iedere speurneus open staat!